[...] 250 ml wody zwykłej, gazowanej lub nie stosowano płynu. Ocena pełności została zmierzona za pomocą wizualnej skali analogowej. Wyniki: woda gazowana spowodowała znaczący wzrost wyników w zakresie pełności, w porównaniu z wodą niegazowaną, nie wykryto różnic między wynikami EGG w obu grupach, picie wody gazowanej miało większy wpływ na tętno. [...]
[...] 4-6 krotnie więcej, niż maksymalna bezpieczna dawka. Nie powinno dziwić, że kulturyści umierają, skoro podobnie podchodzą do sterydów anaboliczno-androgennych, hormonu wzrostu, IGF-1 czy beta-mimetyków. Referencje: Kalant H, Kalant OJ. Death in amphetamine users: causes and rates. Can Med Assoc J. 1975 Feb 8;112(3):299-304. PMID: 1089034; [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
[...] Ilość kalorii dostarczanych z napojów słodzonych oraz 100% soków wzrosła z 242 kcal/dziennie (w latach 1988-1994) do 270 kcal dziennie (w latach 1999-2004). W tym największy wzrost dotyczył napojów słodzonych z 204 do 224 kcal/dziennie. Największy, bo 20% wzrost, odnotowano w grupie dzieci od 6 do 11 lat. Od 55 do 70% napojów słodzonych [...]
[...] energii. Aktywna jest zarówno w mięśniach, jak i w mózgu. L-tyrozyna jest aminokwasem, który przekształcany jest w dopaminę oraz noradrenalinę, przez co przyczynia się do wzrostu poczucia motywacji i koncentracji. Może pomóc przełamać stagnację i zasiedzenie oraz brak chęci do ruchu poprzez wzrost aktywności wymienionych neuroprzekaźników w [...]
[...] Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji między nimi. Być może, kwasy tłuszczowe (niezależnie z jakiej grupy) pośrednio przyczyniają się do wzrostu otyłości, ponieważ tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Otyłość z kolei wywołuje nasilony stan zapalny z wszystkimi tego konsekwencjami. Badanie z Grecji [...]
[...] Jednak nie da się ukryć, iż wiele z tych przemyśleń da się odnieść do stosujących doping amatorów. Co według Amita powoduje farmakologia stosowana przez kulturystów? Hormon wzrostu - nie tylko korzyści Niestety podawanie rhGH nie miało wcale znaczącego wpływu ani na syntezę białek mięśniowych, ani też tempo ich rozpadu. Jakby tego było mało [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]
[...] W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening (same maszyny, prostowania i uginania nóg) też nie był zbyt wymagający. Jak ma się stwierdzona [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
[...] jak i zażywanie tabaki) Palenie tytoniu i alkohol, a sterydy anaboliczno-androgenne Palenie tytoniu sprzyja zwiększeniu akcji serca (tachykardia, efekt chronotropowy), wzrostowi ciśnienia krwi i kurczliwości mięśnia sercowego (efekt inotropowy). Sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na szybkość akcji serca, ponieważ zwiększają opór [...]
[...] Wbrew powszechnie powielanym mitom nie ma żadnych dowodów na to, iż wysokie stężenie estrogenów wiąże się z ryzykiem zdrowotnym dla mężczyzny. Czy alkohol powoduje wzrost stężenia estrogenów u kobiet? Naukowcy dokonali przeglądu literatury, w celu oceny związku między umiarkowanym spożyciem alkoholu a poziomem estrogenów u zdrowych [...]
Historia współczesnej terapii androgenami rozpoczęła się dopiero w roku 1935, gdy Enrest Lacquer wyizolował testosteron z jąder byka w Amsterdamie. Należy dodać, iż uzyskał ledwie 10 mg testosteronu z aż 100 kg byczych jąder. Pracujący z Lacquerem badacze odkryli, iż nowy związek ma większy potencjał w porównaniu do androsteronu i nazwali go [...]
[...] wpływu na przyrost beztłuszczowej masy ciała. Identyczne wyniki uzyskali Martineau i wsp. Stwierdzili, że podawanie salbutamolu (16 mg / dobę przez 3 tygodnie) nie wpływa na wzrost beztłuszczowej masy ciała u zdrowych mężczyzn. W innym badaniu zbadano wpływ 6-tygodniowego podawania 16 mg salbutamolu na dobę podczas 9-tygodniowego programu [...]
[...] zadowalającej masy mięśniowej. Dorian Yates twierdził, iż genetyka ma kluczowe znaczenie dla przyrostów masy mięśniowej oraz że sterydy wcale nie prowadzą do zadowalającego wzrostu mięśni u każdego (a większość mężczyzn sądzi, iż są magicznym sposobem na zbudowanie dużej masy mięśniowej). Dorian Yates: „Jeżeli duża ilość sterydów [...]
[...] w komórkach prostaty ponad 5-krotnie rośnie ekspresja białek receptora androgenowego (AR). Ta podwyższona ekspresja AR wypacza procesy transkrypcyjne – normalnie, hamuje się wzrost złośliwych komórek, po zwiększeniu ekspresji zachodzą procesy wzrostu nowotworu. Co zapamiętać? Testosteron wcale nie musi leczyć raka prostaty, on jedynie może [...]
[...] To kwestia dyskusyjna. Dlaczego kulturyści pokroju Yatesa sięgają po odżywki, skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości [...]
[...] szczurów za ogon, co odciążało sztucznie tylne kończyny zwierząt). Po zakończeniu okresu sztucznej atrofii, gdy szczury już z powrotem normalnie funkcjonowały, odnotowano wzrost 60% objętości włókien, jednak temu wzrostowi nie towarzyszył przyrost ilościowy jąder komórkowych. Wydaje się, że taki wzrost nie wymaga obecności komórek [...]
[...] i sporo wywołanych nadmiernym spożyciem wody. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom dla każdego składnika ciała istnieje krytyczny punkt wysycenia. Organizm najsłabiej toleruje wzrost temperatury, dlatego „robienie wagi” zabiło dziesiątki zawodników, kolejne setki osób zmarły z powodu hipertermii wywołanej farmakologicznie (np. przez DNP). [...]
[...] może być stosowany u ludzi. Jaka jest skuteczność semaglutydu Do badania włączono 1961 osób dorosłych ze wskaźnikiem masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wzrostu w metrach) wynoszącym 30 lub więcej (≥27 u osób z ≥1 współistniejącym schorzeniem związanym z masą ciała), którzy nie chorowali na cukrzycę, i losowo przydzielono [...]